Mentor

Uddannelsen er til dig der er interesseret i par og familieterapi. Her vil du igennem en 2. årig uddannelse få færdigheder, som du rent praktisk kan bruge i arbejdet med par og familierterapi. Du får mulighed for at træne dine kompetencer og udfordringer som terapeut, sammen med dit hold, men også træne alene en til en med klienter på skolen. Fokusområdet er at guide dig igennem arbejdet med dine egne grænser og indre konflikter, netop for at afgrænse dig i samarbejdet med klienten. Der ligges vægt på udviklingen af dine faglige og personlig kompetencer, samt din tålmodighed, overbliksevne og målrettethed. 

Udgangspunkt for uddannelsen er min egen erfaring med nødvendigheden i en vedvarende udvikling af mine personlige egenskaber og faglige kompetencer. Dette er yderst vigtigt for at skabe autentisitet og dybde i mig selv, netop for at kunne se helt tydeligt ind i par og familieproblematikken.  

Uddannelsens værdier er bygget på det humanistiske og eksistentielle syn på mennesker, samt den oplevelsesorienterede metode. Vi arbejder ud fra at alle familiemedlemmer gør deres absolut bedste, og tingene giver mening for hvert medlem. Det gøres for at kunne ændre uhensigtsmæssig adfærd og mønstre, og det er altid lettest når tingene giver mening for familien. I det terapeutiske rum er empati og relationel tilgang til familien det allervigtigste.  Vi støtter til at kunne se mønstre, roller, adfærd i hele familiesamspillet. Under supervision ligges stor vægt på praktisk træning, det er i denne træning du vil tilegne de allerbedste  terapeutiske kompetencer igennem den oplevelse du har med klienten.


Hvad er Par og familieterapi.

Par & familieterapi har flere vinkler og retninger. Fælles er, at det enkelte medlem behandles i sin familiemæssige sammenhæng, hvilket oftest betyder de familiemedlemmer, medlemmet bor sammen med.

I par & familieterapien opfattes familien som et system, (eksempelvis en "motor", hvor alle delene er vigtige for at motoren kan køre.) Familiemedlemmerne er gensidigt relateret til hinanden. Den terapeutiske proces handler derfor specielt imod relationerne mellem de enkelte familiemedlemmer med henblik på at give familiesystemet nogle nye tilpasningsmuligheder.

I et familiesystem er alle hinandens årsag.  Her koncentrerer vi os ikke om årsagen til eksempelvis et barns frygt/sorg/angst symptom, men forsøger i stedet at kortlægge, hvordan familien er organiseret omkring symptomet. Det er familiesystemet, der er "behandlingen", meget mere end det enkelte medlem, i dette eksempel barnet.  De forskellige familieterapeutiske modeller rettes hen imod forskellige sider af det dysfunktionelle familiesystem.

Struktur:
Par & familieterapien ønsker at ændre familiens struktur til en mere sund familieorganisering, eksempelvis med tydeligere grænser mellem familiemedlemmer og generationer, med varierede samspilsmønstre.

Strategi: 
Her ses på kommunikation, kontrol og hierarki i familiesystemet, terapien er målrettet og problemløsende. I systematisk par & familieterapi går vi målrettet efter ændringer i den måde, familiemedlemmerne opfatter og tænker om problemerne. Her er det vigtigt ting giver mening for hvert medlem. 

Analyse:
Her antager vi børns problemadfærd at være ubevidste udtryk for forældrenes konflikter eller ikke realiserede ambitioner. Hvis familien skal udvikle og modne sig og igennem forskellige livsfaser yde både nærhed og selvstændighed, må relationerne mellem familiemedlemmerne nødvendigvis ændre sig løbende. Par og familier, der søger hjælp, er som oftest kørt fast i denne proces. Når familien under terapien får ny indsigt eller nye handlemuligheder, vil den ændre sig fra en fastlåst til en mere fleksibel enhed, der ikke længere er afhængig af at centrere sig omkring et symptom hos eksempelvis et barn.


Her får du en to årig uddannelse som er bygget op over 24 moduler. Du vil modtage undervisning på fagligt højt niveau fra psykoterapeuter, psykologer, par & familieterapeuter samt læger i bla emner som: Familieværdier - Familiesyn - Parterapi - Seksualitet - Spæd & Børnefamilier - Teenagefamilier Misbrugsfamilier - Tab og adskillelse - Overgreb - Etniske familier - Religiøse familier - Teori og metode - Egenterapi - Regler om god klinisk praksis - Terapi i plenum.

Opstart September 2015

Kontakt: helle@helleørskov.dk for mere information.